Wat is krachttraining?!

24 januari, 2023

Krachttraining doe je om zo groot mogelijk te worden, zoveel mogelijk zichtbare spieren te ontwikkelen zodat je mooi kan flaneren op het strand. Nee, dit is Bodybuilding!

Krachttraining is zoveel mogelijk gewicht optillen voor 1x. Nee dit is Powerlifting.

Met krachttraining wil ik zoveel mogelijk gewicht binnen een bepaalde tijd optillen. Ook dit is slechts een onderdeel van krachttraining, nog geen juiste definitie dus.

Maar wat is dan wel krachttraining?

Krachttraining is het trainen met gewichten of weerstand ter vergroting van fysieke kracht, het spieruithoudingsvermogen of de spiermassa (Fit.nl, z.d.).

 Hierbij is het van belang dat we hetgeen wat we doen ervaren als matig tot zwaar intensief. Een keer een pak melk optillen valt hier dus niet onder.

Hoe werkt krachttraining

Door met matige tot zwaar intensieve gewichten of weerstand te trainen ontstaat er een trainingsprikkel (stressor). Wanneer deze prikkel precies genoeg is, dus niet te veel en niet te weinig ontstaat er uiteindelijk groei. Onderstaand een afbeelding van het proces van het toedienen van een trainingsprikkel en wat er vervolgens gebeurt.

 

 In de eerste fase doe je een training, bijvoorbeeld een uur een x aantal krachtoefeningen. Deze oefeningen zorgen voor vermoeidheid, je wordt dus eigenlijk minder sterk. Vervolgens ga je werken aan je herstel in fase 2. Dit kan – als voorbeeld –  door een dag licht intensief te gaan wandelen of door naar de sauna te gaan.

De derde fase is de supercompensatiefase, in deze fase stijg je qua prestatieniveau uit boven je 0-punt voordat je ging trainen. Je bent in deze fase dus sterker dan eerst. Dit is het juiste moment om weer te gaan starten met trainen. Doe je dit niet, dan zal je prestatieniveau weer terugzakken naar een lager niveau. Hoelang deze fase precies duurt is niet precies bekend. Wat we wel weten is dat je geen zeven dagen moet wachten voor je volgende training. Twee tot drie dagen tussen je training lijkt beter om nog in de supercompensatie te zitten. Een goed trainingsschema waarbij alles goed is afgestemd kan hier al een hoop bij helpen!

Side note: wanneer je sterker wilt worden is het van belang dat je trainingsprikkel telkens iets groter is. Dit kan door meer gewicht maar ook door meer herhalingen, een ander tempo of vaker in de week te gaan trainen.

 

Waarom zou je krachttraining moeten doen?

Om diverse redenen. Wat ik zelf in de praktijk vooral van klanten terugkrijg of terugzie zijn de belangrijkste redenen de volgende: krachttraining kan zorgen voor een afname in klachten, denk hierbij aan rugklachten, knieklachten maar ook mentale klachten. Het is van belang dat je weet wat je doet, rustig aan opbouwt en luistert naar je lichaam. Wanneer je dit doet, zal je merken dat jij je lichaam weer beter leert kennen/gebruiken en spieren meer in hun kracht komen te staan.

Tevens is krachttraining ideaal als je wilt afvallen, je verbrandt niet alleen calorieën tijdens het trainen maar ook erna! Doordat je spiermassa toeneemt zal je meer calorieën in rust verbranden, hoe mooi is dat!! Ook kan je krachttraining als beginner langer volhouden dan bijvoorbeeld hardlopen. Een ander voordeel is dat je door krachttraining dat energieke gevoel weer terugkrijgt. Meer energie voor de leuke dingen zoals een uitstapje met je kinderen of een avond stappen met vrienden.

Het doel van krachttraining

Dit kan voor iedereen weer anders zijn. Het voordeel van werken met een personal trainer/coach is dat trainingen zo ingesteld kunnen worden dat dit bijdraagt aan JOUW persoonlijke doel. Of dit nou is om zo groot mogelijke spierballen te krijgen, zo sterk mogelijk te worden of je gewoon een stuk fitter te voelen, alles is mogelijk!

Kortom krachttraining is een ideale tool om te werken naar een gezondere leefstijl!

 

Bronnen:

https://www.fit.nl/krachttraining

https://www.prorun.nl/training/basis-principes-looptraining-1/

 

 

 

 

 

 

 

Ga terug